De PVC Vloeren Specialist

INretail: ‘Winkels hebben miljarden nodig’

INretail constateert dat winkeliers in de non-food kampen met grote omzetdalingen en bezorgd zijn over hun liquiditeiten. Zo moet binnenkort over het eerste kwartaal enkele miljarden aan btw worden afgedragen. “De situatie die in enorm korte tijd is ontstaan, is uitzonderlijk. De omzetten kelderen. Er ontstaan liquiditeitsproblemen in een sector die aan 400.000 mensen werk biedt. Er zijn miljarden nodig om lucht te creëren,” aldus Jan Meerman, algemeen directeur van de branchevereniging, in een persbericht vandaag. “We willen dat de overheid alle regelingen ruimhartig openstelt om ondernemers in de retail non-food te helpen overleven. Het moet mogelijk worden het betalen van alle vormen van belasting uit te kunnen stellen, nationaal én lokaal.”

Op zijn website heeft INretail een speciale pagina met aan de actualiteit aangepaste informatie over onder meer het aanvragen van betalingsuitstel van belastingen en BTW, het aanvragen van werktijdverkorting en tips voor hygiënemaatregelen in de winkel. Ook de procedures bij medewerkers die zich ziek melden, of door thuissituaties niet in staat zijn te komen werken zij er te vinden.

Ondertussen doen de onderzoekers van bureau RMC hun best om het corona-effect in de winkelstraat te meten. “De supermarkten draaien op volle toeren, maar de binnensteden komen piepend tot stilstand,” zo zien zij. En ook: “Winkelen zal niet bovenaan de agenda staan en hoe de toekomst eruit zal zien, is voor iedereen onduidelijk.” RMC moet hoe dan ook vaststellen dat na een goede start in januari, de maand februari al een tegenvaller was voor de winkelstraat met een afname in de drukte van liefst 14 procent. En dan nu: “Het land is inmiddels volledig in de ban van het coronavirus en het effect op winkelomzetten zal ongekend zijn. Nadat afgelopen donderdag om 15.00 uur de minister-president de verstrekkende gevolgen kenbaar maakte, daalde de winkelstaatdrukte op vrijdag met 33 procent, op zaterdag met 36 procent en op zondag (gisteren, red.) met 50 procent.”

Budel 17 maart 2020