De PVC Vloeren Specialist

Carpetright in gesprek over zijn toekomst…

De Britse vloerenketen Carpetright voert gesprekken met zijn hoofdaandeelhouder (en geldschieter) Meditor over een mogelijke overname van het bedrijf. Een en ander kadert in een zoektocht van de retailer naar het optuigen van de gewenste financieringsstructuur voor de langere termijn. Carpetright verwacht bij elkaar zo’n 80 miljoen Britse pond nodig te hebben om binnenkort lopende schuldverplichtingen af te lossen, om werkkapitaal voor de dagelijkse gang van zaken te hebben en niet te vergeten de financiële middelen (zo’n 20 tot 25 miljoen pond) om zijn herstel- en groeistrategie te kunnen uitvoeren.

Meditor zou vijf pence per aandeel willen betalen, omgerekend bijna zes eurocent, waarmee de keten een waarde van ruim 15 miljoen pond krijgt toebedeeld. Mocht uiterlijk eind deze maand een bod worden gedaan, dan wordt verwacht dat Meditor het grootste gedeelte van de uitstaande schuld omzet in eigen vermogen en Carpetright van extra kapitaal voorziet, zodat de onderneming meer speelruimte krijgt om zijn strategie ten uitvoer te brengen.

Om de onderneming weer op de rails te krijgen wil Carpetright op zijn Britse thuismarkt het winkelbestand naar een ‘optimaal’ niveau brengen (lees: onrendabele winkels sluiten, eventueel verplaatsen) en meer verkopen via bestaande winkels van andere woninginrichters, wat interessant is vanuit kostenoogpunt. Verder dienen ook de problemen in zijn tegenvallende Ierse tak te worden aangepakt. Meer groeigericht zijn investeringen in internettechnologie en online aanwezigheid plus investeringen in het verhogen van de opbrengsten uit de goed lopende winkels op het vasteland van Europa. Voorts is kapitaal nodig voor het lopende programma van winkelvernieuwingen.

In een tussentijdse update van de gang van zaken toont de directie zich tevreden met de prestaties van de keten, ondanks het lastige economische klimaat (vooral op zijn thuismarkt) en de felle concurrentie op de vloerenmarkt. De handel in Nederland en België loopt aanhoudend naar wens, waarmee beide landen volgens de Britten in een goede positie verkeren om de winstgevendheid te verhogen.

Budel 2 november 2019